Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki
- 100-150 g serka mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1/2 niedużej cebuli
- 50 g startego żółtego sera
- przyprawy: czarny pieprz, suszony rozmaryn
Wykonanie pizzy
- Ciasto musi wyrastać przez pół godziny, więc zacznij właśnie od niego. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.
- Ciasto początkowo wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej kuli.
- Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Kiedy już wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni na blaszce i zajmij się dodatkami.
- Ser mascarpone wymieszaj z posiekanym drobno lub wyciśniętym czosnkiem. Lekko posól i dodaj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Tak przygotowaną masę rozsmaruj równomiernie na cieście.
- Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki i poukładaj na mascarpone z czosnkiem.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka i posyp nimi całą pizzę.
Zostaw odpowiedź
Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!
XHTML: Możesz użyć następujące tagi:
<a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>