Pizza z mocarella

Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • 100-150 g serka mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 50 g startego żółtego sera
  • przyprawy: czarny pieprz, suszony rozmaryn

Wykonanie pizzy

  1. Ciasto musi wyrastać przez pół godziny, więc zacznij właśnie od niego. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.
  2. Ciasto początkowo wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej kuli.
  3. Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  4. Kiedy już wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni na blaszce i zajmij się dodatkami.
  5. Ser mascarpone wymieszaj z posiekanym drobno lub wyciśniętym czosnkiem. Lekko posól i dodaj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Tak przygotowaną masę rozsmaruj równomiernie na cieście.
  6. Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki i poukładaj na mascarpone z czosnkiem.
  7. Cebulę pokrój w cienkie piórka i posyp nimi całą pizzę.
0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!

XHTML: Możesz użyć następujące tagi: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>